CPB Lecture 2019: Ongelijkheid op de Arbeidsmarkt (Verslag)

CPB Lecture 2019: Ongelijkheid op de Arbeidsmarkt (Verslag)

Een uitpuilende Glazen Zaal. Bezoekers die zelfs op de stenen trappen zaten: de CPB Lecture 2019 werd 12 juni goed bezocht.

Ongelijkheid op de arbeidsmarkt. Dat was dit jaar het onderwerp van de CPB Lecture. Na een inleiding van Laura van Geest, directeur van het CPB, was het woord aan onder anderen hoogleraar Magne Mogstad, Egbert Jongen en minister Koolmees van SZW.

De boodschap van Magne Mogstad luidde: verschillen in loon hebben te maken met individuele kwaliteiten en zijn niet afhankelijk van een bedrijf of branche. Uit het verhaal van CPB’er Egbert Jongen bleek onder meer dat Nederlanders van Marokkaanse afkomst 31 procent minder inkomen hebben dan autochtone Nederlanders. Hij somde vervolgens een aantal oplossingen op om deze financiële kloof te overbruggen.

In de lecture was veel aandacht voor professor Jan Tinbergen, belangrijk econoom en de grondlegger van het CPB. Tinbergen was zeer geïnteresseerd in inkomensgelijkheid. Bij de vragenronde bleek een oud-student van hem in de zaal te zitten. “Het is aan hem te danken dat in Nederland vrouwen en mensen uit lagere klassen meer kansen hebben gekregen”, vertelde hij na afloop.

Minister Wouter Koolmees was een van de Nederlanders die hier zijn voordeel mee deed. Hij is een stapelaar, zei hij in zijn toespraak. “Ik begon op de mavo en belandde uiteindelijk op de universiteit. Ik ben blij dat ik die kans heb gekregen, maar dat geldt helaas niet voor iedereen.”