Speciale editie de economist: Engineering a Better World (bundel)

Speciale editie de economist: Engineering a Better World (bundel)

De Economist brengt deze maand een speciale editie uit ter ere van de vijftigste verjaardag van de Nobelprijs in de Economie. Daarbij wordt de nadruk gelegd op Jan Tinbergens bijdrages aan het veld. Het academische tijdschrift heeft veel profijt gehad van Tinbergen’s rol als lid van de redactieraad (1946-1988). Daarnaast heeft Tinbergen bijna veertig artikelen in de Economist gepubliceerd. De meeste van die artikelen liëren direct aan de wetenschappelijke onderzoeken waar Tinbergen aan verbonden was. Zijn eerste artikel in De Economist ‘Over de mathematies-statistiese methoden van konjunktuuronderzoek’ is in 1927 gepubliceerd; zijn laatste artikel kwam meer dan 60 jaar later, ‘The velocity of integration’ (Tinbergen, 1991).

Deze speciale editie bestaat uit vijf artikelen:

  • Weinberg en Galenson analyseren de aard van de bijdragen van Nobelprijswinnaars aan de economie door de lifecycle van de laureaten te onderzoeken.
  • Heckman onderzoekt Tinbergen’s bijdrage aan de theoretische en empirische discussie over inkomensongelijkheid.
  • Don’s bijdrage focust op de invloed die Jan Tinbergen heeft gehad op Nederlands sociaal-economisch beleid in de jaren ’30 en ’40.
  • Morgan herontdekt het belang van Tinbergens erfenis.
  • De Zeeuw analyseert Tinbergen’s gedachtegoed over milieubeleid.

De Economist kan je hier online lezen.