Podcast #1: Jan Tinbergen, de belangrijkste Nederlander van de 20e eeuw

Podcast #1: Jan Tinbergen, de belangrijkste Nederlander van de 20e eeuw

Please note, the podcast is only available in Dutch.

Wat hebben de oprichting van het CPB, Albert Einstein en het agenderen van ontwikkelingssamenwerking met elkaar gemeen? Juist, Jan Tinbergen. Vijftig jaar geleden won hij de allereerste Nobelprijs voor de economie, vandaag de dag is zijn invloed nog steeds voelbaar. In de eerste aflevering van de podcast Tinbergen en de economie van morgen gaan we met oud-minister Jan Pronk en biograaf Erwin Dekker op zoek naar de mens Jan Tinbergen. Wie was hij en wat heeft hij voor Nederland en de wereld betekend?

Jan Tinbergen (1903-1994) had een CV waar menigeen een moord voor zou doen: naast de winst van de eerste Nobelprijs voor de economie met Ragnar Frisch heeft Tinbergen ook het CPB opgericht, was hij directeur van het CBS, secretaris-generaal van het internationale statistische instituut, lid van de club van Rome en was hij werkzaam bij de Volkenbond, de voorloper van de Verenigde Naties. Hij was natuurkundige, beleidseconoom en dé ontwikkelaar van de econometrie.

Tegelijkertijd was Tinbergen meer dan alleen een rationele academicus: hij vond dat economische modellen een duidelijk doel moeten hebben. De econometrie moet de maatschappij verder helpen. Het urgentste moeten we als eerste doen. Zoals Jan Pronk, oud-minister van ontwikkelingssamenwerking en student van Tinbergen, stelt: “Ga niet dieper. Dieper erop ingaan, dat wordt dromen, dat wordt l’art pour l’art. En er zijn heel veel econometristen die dat gedaan hebben”.

Leer hier alles over Jan Tinbergen en het raakvlak tussen wetenschap en beleid tijdens deze eerste aflevering van onze podcast Tinbergen en de economie van morgen.

 

 

De podcast is mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van instituut Gak.