Podcast #2: Verliefd op je model

Podcast #2: Verliefd op je model

Please note, the podcast is only available in Dutch.

De doorrekeningen van het CPB, of het nu gaat om partijprogramma’s of koopkrachtplaatjes, zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse politieke landschap. In de tweede aflevering van de podcast Tinbergen en de economie van morgen bespreken we met Johan Verbruggen (DNB) en Wimar Bolhuis (Universiteit Leiden) de zin en onzin van econometrische modellen.

Jan Tinbergen won zijn Nobelprijs voor het modelleren van de Nederlandse economie. Inmiddels is modelbouw verandert van top-of-the-bill wetenschap naar praktisch vakwerk: modellen zijn nauw verweven met beleid. Volgens Johan Verbruggen, hoofd conjunctuuranalyse bij de Nederlandsche Bank, is een economisch model “de ideale manier om een enigszins vereenvoudigde weergave van die hele ingewikkelde economie, die uit zo ongelofelijk veel interactie bestaat, te krijgen. En dat heb je nodig, anders wordt je gek” Het is voor hem dan ook volkomen logisch dat berekeningen van deskundigen breed besproken worden en tot aanpassingen van Kabinetsplannen leiden.

Internationaal is deze situatie echter uitzonderlijk, zo weet Wimar Bolhuis. Bolhuis onderzocht hoe de Nederlandse politiek omgaat met doorrekeningen en ramingen en concludeerde dat de politiek de boodschappen van de planbureaus vrijwel letterlijk neemt. Er is wel kritiek, maar die komt niet van de politiek. ‘Het is ook niet zo dat deze traditie onder druk staat. Als ik iets heb geleerd is dat de politiek alleen maar meer modellen en meer doorrekeningen wil.’

Maar slaat Nederland niet door in zijn liefde voor modellen? En hoe ziet het economisch modellenwerk van de toekomst er uit? Leer hier alles over in de tweede aflevering van onze podcast Tinbergen en de economie van morgen.

 

 

De podcast is mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van instituut Gak.